Vse kar rabiš vedeti o olju za brado

Olje za brado

Sprijaznimo se. Brade so sedaj povsod okoli nas in ne bodo šle stran kaj kmalu 🙂

Olje za brado je v zadnjih letih produkt za brado, ki ga vsak ponosni lastnik najprej poišče ter prvi produkt, ob katerega se spotakne vsak tisti, ki se mu nega brade zdi absurdna. Je izdelek, ki pri nas še vedno velja za zgolj »novi trend« ter tisti, ki se po drugi strani tudi največkrat pojavi v kopalnici bradačev.

Priporočamo nakup ]

Kot prodajalec in uporabnik omenjene substance sem v večini naletel zgolj na pohvale in pozitivne »feedback-e«, pa tudi na tiste, ki so jo označili zgolj kot »hipsterski novodobni trend« in nepotrebno »kozmetiko« za moške. Ker je o oljih za brado na svetovnem spletu napisanega veliko, za razliko od tega pa skoraj nič v našem materinem jeziku in tudi malo bolj resnih člankov in podatkov se mi je zdelo na mestu, da se nekaj pove tudi o tem. Saj veste kaj pravijo, informacij ni nikoli preveč, sploh pa ne tistih pravih.

Najbolj osnoven namen olja za brado je, da mimikira tista olja, ki jih tvoja koža proizvaja po naravni poti (olje proizvedeno iz žlez lojnic). Bolj gosta kot je brata, več olja bi bilo potrebno, ker pa živimo v kulturi in okolju, kjer je redno umivanje, tuširanje in čiščenje obvezno, si z življenjskim slogom odvzamemo veliko naravnih olj naše kože.

Na splošno je olje za brado mešanica različnih olj, kot so npr. jojoba, arganovo olje, kokosovo olje, olje grozdnih pečk, rožmarinovo ali konopljino olje, katerih namen je preprečevanje bradatih »zagat« kot so srbečica, občutljiva in suha koža, saj se vpijejo direktno v mešičke (podobno kot balzam za lase). Po navadi je tem, osnovnim oljem, primešano tudi eterično olje različnih dišavnic in s tem olje za brado poleg negovalnega učinka pridobi tudi učinek kolonjske vode. Eterična olja so lahko naravna ali sintetična, s tem da so za kožo veliko bolj priporočljiva naravna. Pridobljena so seveda s popolnoma drugačnimi postopki kot sintetična, poleg lepega vonja pa nekatera dodajo olju za brado tudi antibakterijsko in pomirjevalno funkcijo. Seveda obstajajo tudi olja za brado, v katera ni dodano eterično olje – tako ostajajo brez vonja in so (po večini) sestavljena samo iz osnovnih olj.

Olje za brado je v grobem daleč od tega, da bilo novo. Olja, pridobljena iz naravnih dobrin kot so mandelj, ricinus in grozdne peške, so uporabljali že Ameriški staroselci (indijanci), ki so več let živeli v grobih podnebnih razmerah, svojo brado pa so želeli ohraniti navlaženo in sijočo, saj je bila med drugim tudi statusni simbol. Na trgu je olje za brado že od leta 1930, vendar pa je virov, ki bi nam razkrili zgodovinske podatke o komercializaciji olja za brado kot kozmetičnega proizvoda, zelo malo. Glede na Googlove podatke o trendih se izdelek v bistvu pred letom 2006 na spletu sploh ni pojavil (omenjen je bil zgolj v tiskanih člankih brivcev in obrtnikov), vendar pa se »Beard Oil« iz leta v leto na iskalnikih znatno povečuje, predvsem od leta 2013 dalje.

Torej, zakaj uporabljati olje za brado? Predvsem zato, ker si zaslužimo »AWESOME BEARD«. Vedno pa je tako, da nas izkušnje prepričajo veliko bolj kot besede. Verjemite dragi bradači, razlika v občutku brada brez olja vs. brada z oljem, je očitna. Ravno zaradi tega je v vsakem primeru najbolje, da poizkusite sami. Jaz sem, in če temu ne bi bilo tako, Beardman.si danes niti ne bi obstajal. Za vse tiste, ki pa sami nimate brade (in je ne želite), ne pametujte o oljih za brado. Brez problema lahko poveste svoje mnenje o kremah za obraz ali o produktih, ki jih lahko testirate. Vsi bradači z veseljem sprejmemo tudi kritike olj za brado vendar šele takrat, ko so kritike konstruktivne – tako je pri vseh stvareh.

Toliko o oljih za brado. Vesel bom vsake izkušnje vas, bradačev, vsakega mnenja in deljenja idej. Zapomnite si, Let It Beard!